Fries Kampioenschap 60+

Verslag Jan Boersma

Het FK60+ 2023

 

Het FK60+ werd georganiseerd door Siem van Eijk en wedstrijdleider is Erik Sparenberg. Door de coronaperikelen werd het toernooi in 2021 niet gespeeld. In 2022 kon het toernooi pas doorgaan in juni; zodat er een wat kortere periode ligt tussen vorige en het huidige toernooi. Het aantal deelnemers is aan de lage kant. Tijdens het toernooi zijn er ook een paar ziekmeldingen. Er mag ook een bye worden opgenomen in de eerste 4 ronden; dat levert een half punt op.

In de eerste ronde zijn er 21 spelers van start gegaan; bij een oneven aantal krijgt de niet ingedeelde speler een vol punt; deze keer is dat niet het geval omdat Willem Kuiper de eerste 2 ronden verhinderd is. Die krijgt dit keer dus een gewone bye van een half punt. De meeste favorieten winnen hun partij. Maarten Etmans speelt remise tegen Egbert Bergsma en Auke van Urk verliest van Taeke Bergsma.

In de 2e ronde krijgt Kuiper zijn 2e bye van een half punt en Tjeerd Siblesz zijn eerste bye. De overgebleven speler Jelle Bergsma krijgt een vol punt toebedeeld. Alle favorieten winnen; de onderlinge strijd tussen Siegbert de Jong en Wim Ykema eindigt in een overwinning voor Wim.

In de 3e ronde spelen de vier hoogst gerate spelers tegen elkaar; Jan Lootsma wint in een positionele partij van Fokke Jonkman in een Franse doorschuifvariant ontstaan via het Siciliaans en Maarten Etmans verliest in een tactische slotstelling het duel tegen Jan Boersma. Wim Ykema neemt een bye en komt daardoor op 2,5 punt net als Tjeerd Siblesz die gewonnen heeft van Meine Wassenaar.

In de 4e ronde wint Jan Boersma van Jan Lootsma in een Franse partij middels superieur openingsspel. Lootsma moet in de tactische afwikkeling een stuk inleveren en daarmee de partij opgeven. Doordat alle andere concurrenten remise spelen heeft Boersma bij het ingaan van de 5e ronde een vol punt voorsprong opgebouwd. Fokke Jonkman moet een remise toestaan aan Willem Kuiper en komt daardoor zelfs op 1,5 punt van de leider.

In de 5e ronde speelt Jan Boersma tegen Tjeerd Siblesz. Tjeerd denkt erg lang na en offert geheel onnodig een pion en verliest kansloos. Jan Lootsma wint na lange strijd tegen Wim Ykema en blijft op een vol punt volgen van de koploper evenals Siem van Eijk die tegen Willem Kuiper wint.

In de 6e ronde speelt Siem van Eijk met wit tegen Jan Boersma. Het wordt een ingewikkelde strijd waarbij er in een gesloten siciliaan een evenwichtige stelling wordt bereikt. Siem neemt het remise aanbod van Jan Boersma aan. Jan Lootsma boekt een reglementaire overwinning tegen Meine Wassenaar omdat deze zich ziek heeft gemeld wegens corona. Ook Fokke Jonkman boekt een overwinning tegen Tjeerd Siblesz na zich uit een kritieke stelling te hebben bevrijd. De voorsprong van Jan Boersma bedraagt nu een half punt op Jan Lootsma, gevolgd door Fokke en Siem op een vol punt.

In de slotronde neemt Siem het op tegen Jan Lootsma en Jan Boersma speelt tegen Fokke.

Siem speelde een sterk toernooi; in de eerste ronde verloor hij van Fokke, nadat hij een remisestelling uit handen gaf. Tegen Jan Boersma werd het remise; in de laatste ronde ging het mis. Na slechts een tiental zetten verspeelt Siem een stuk en geeft zijn partij op.

Fokke probeert met zwart met een tactisch pionoffer de witte stelling te blokkeren, maar de dreigingen worden adequaat gepareerd. Verder spelen levert slechts wit  een (dubbel) pion voordeel op. Met een remiseaanbod dat wordt aangenomen door Fokke stelt Jan Boersma de titel veilig. Jan Boersma en Jan Lootsma staan gelijk in punten met 6 uit 7 partijen. De onderlinge partij tussen Jan Boersma en Jan Lootsma, die door Jan Boersma is gewonnen geeft de doorslag. Daarmee scoort  Jan Boersma een hattrick door voor de derde keer op rij de titel te winnen.

er worden nog een paar partij fragmenten toegevoegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *