Fries Kampioenschap 60+

FK 60+, deel 2

4 maart werd het FK 60+ voortgezet. Het begon met de 5e ronde. Er waren 4 koplopers. Auke van der Heide speelde tegen Peter de Korver.  Auke kreeg een pion op g7. Hij wist uiteindelijk te winnen. Het ging niet gemakkelijk. Dick Stavast wist Hette van Popta te verslaan. Egbert Wind en Jan Lootsma speelden remise.  Zahid won ook. Eppie Bergsma stond glad gewonnen tegen Willem Kuiper. Helaas voor hem gaf hij een stuk weg. Kees van Straten moest schijnbaar de trein halen, want hij speelde super snel. Te snel, want hij verloor. Maarten Etmans versloeg Taeke Bergsma en Siegbert de Jong won van Fokke Jonkman. Na deze ronde waren er twee spelers met 4 punten. Auke en Dick.

In der zesde ronde speelden Dick en Auke tegen elkaar. Volgens de omstanders kwam Dick beter te staan. Auke wist wel een kwaliteit te winnen, maar hij stond een paar pionnen achter. Uiteindelijk na wat fouten, hadden ze beiden een dame, loper en twee pionnen. Remise. Een plus remise voor Dick. Oene Schriemer en Egbert Wind wisten beiden te winnen, zodat er na deze ronde 4 spelers waren met 4,5 punt. Zahid en Willem wisten ook te winnen. Siegbert kruipt langzaam om hoog. Wim van Zeijl en Kees speelde remise. Wim had toren en pion, Kees slechts een loper. Het gebeuren vond plaats rond het h1 veld. Het werd remise.

De 7e ronde moest de beslissing brengen. Egbert met wit tegen Dick. Egbert wist het niet te redden en verloor. Auke speelde nog tegen Oene. Toen de tijd wat krap werd stak Oene een pion in het gebeuren. Auke moest hier erg lang over denken. Het was een moeilijk eindspel. Maar Auke haalde uiteindelijk de vis op het droge. Hette stond slecht, maar won. Siem van Eijk zag een zet over het hoofd en verloor van Tjeerd Siblesz. Meine Wassenaar versloeg Henk van Wilgenburg. Jacob Moraal en Taeke  deelden het punt. Kees won van Leo Bosma. Eelke Heidinga en Wim Ykema remiseerden. Jan Anne Hogendorp en Gert Both verloren.

Twee spelers eindigden met 5,5 punten, namelijk Auke en Dick. Het “reglement “ , moest bepalen wie kampioen was. Ze hadden onderling remise gespeeld, even vaak zwart gehad, zodat de weerstandspunten beslisten. Auke was de nieuwe kampioen. Dick dus tweede en Zahid derde. De twee ratingsprijzen voor spelers onder de oude  startrating van 1800, waren voor Willen en Hette.

Al met al een geslaagd toernooi en hopelijk tot volgend jaar.

Siem

FK 60+ 2024 begonnen.

30 januari begon het FK 60+ 2024.  Het is jammer dat huidig kampioen, Jan Boersma, wegens gezondheidsredenen verstek moest laten gaan. Hopelijk kan hij volgend jaar weer een gooi doen naar de titel. Na een korte openingstoespraak en een minuut stilte, wegens het overlijden van Jelle Bergsma, “barstte “het geweld los. De eerste ronde begon meteen al met een paar verrassingen. Hette van Popta versloeg niet zonder geluk Folkert  Jonkman en Taeke Bergsma won van Eelke Heidinga. Wim van Zeijl hield Siegbert de Jong op remise. Hij stond eerst wel een stuk achter. Meine Wassenaar speelde een heerlijke partij. Remise tegen Marten Etmans, de enige speler met een titel. Dick Stavast boekte een moeizame overwinning tegen Willem Kuiper. De speler met de hoogste rating, Auke van der Heide, bezorgde Zahid een nul.

In de tweede ronde boekte Auke een overwinning op Wim Ykema. Hij stond echter verloren, maar Wim blunderde. Hette boekte zijn tweede overwinning, tegen Jan Lootsma .Dick kwam niet door de verdediging van Tjeerd Siblesz heen, remise. Zahid won weer niet, dit keer remise tegen Leo van Maanen. Jacob Moraal leverde een prima prestatie af. Remise tegen Willem. Ook Taeke was weer in vorm, remise tegen Peter de Korver.

In de derde ronde besloot Tjeerd een stuk weg te geven, Auke wist Maarten niet te “pakken “ en Dick won niet van Gert Both. Zahid won nu wel, van Siem van Eijk.

In de vierde ronde speelde Auke tegen Egbert Wind. Twee clubgenoten, die curieus genoeg nog nooit tegen elkaar hadden gespeeld. Dan mag je vuurwerk verwachten, maar het werd remise. Dick en Jan wonnen hun partij. Meine versloeg Jacob in een zeer vreemd eindspel. Ook Siem pakte in een zeer  apart eindspel een punt. Was trouwens helemaal een vreemde partij. Zahid kwam niet verder dan remise tegen Eelke.

Er zijn nu zes koplopers met drie punten. Vijf spelers met twee en  een half punt zitten op het vinkentouw (als dit woord nog gebruikt mag worden). Maandag vier maart begint de “finale week “. Ik durf geen voorspelling te doen.

Siem